0 0

Γαρίδες «πεταλούδα» στα κάρβουνα

Γαρίδες «πεταλούδα» στα κάρβουνα

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

Ποσότητα:
20 μεγάλες γαρίδες από τις Ψαραγορές Βlue Island
1/2 φλ. Ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κουταλιά νιφάδες τσίλι
1 κουταλάκι μαγειρικό αλάτι

Προσθήκη στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Γαρίδες «πεταλούδα» στα κάρβουνα

Χαρακτηριστικά:
  • Σνακ / Ορεκτικά
Τρόπος Μαγειρέματος:
  • Μερίδες: 4
  • Μέτρια

Ingredients

Διαδικασία Εκτέλεσης

Share

Προμηθευόμαστε τις γαρίδες καθαρισμένες από τις Ψαραγορές Blue Island.

Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τις νιφάδες τσίλι και το μαγειρικό αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Αν το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, ακόμα καλύτερα.

Πλένουμε τις γαρίδες, τις στραγγίζουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος για να ανοίξουν σαν πεταλούδα. Με ένα ψαλίδι κόβουμε και το κεφάλι στη μέση. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το εντεράκι τους. Για την ευκολία μας μπορούμε να ζητήσουμε να μας κάνουν την πιο πάνω διαδικασία στην ψαραγορά.

Τοποθετούμε τα κάρβουνα στην ψησταριά και τα ανάβουμε. Μόλις είναι έτοιμα βάζουμε  τις γαρίδες σε μία σχάρα, τη μία δίπλα στην άλλη και με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω. Δεν κλείνουμε τη σχάρα. Τις τοποθετούμε στη σχάρα και με ένα πινέλο αλείφουμε με το μίγμα του ελαιόλαδο. Δεν τις γυρίζουμε. Ψήνουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να ασπρίσει η σάρκα τους και να ξεκολλούν από το κέλυφος τους, περίπου 10-15 λεπτά.  Κατά διαστήματα τις αλείφουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τις γαρίδες, με φρέσκο λεμόνι και επιπλέον αρωματισμένο ελαιόλαδο για να βάζει ο καθένας, όσο επιθυμεί.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Καθόμαστε στην αγαπημένη μας ταβέρνα Ισαάκ στην Αγία Νάπα και η φίλη μας Κυριακή μας σερβίρει τις αγαπημένες μας γαρίδες με σκόρδο και κρέμα γάλακτος. Για χρόνια τα παιδιά μου ζητούσαν επίμονα να πάμε για να γευτούν τις αγαπημένες τους γαρίδες. Που και που πηγαίνουμε και τώρα που μεγάλωσαν. Οι γαρίδες είναι από τα αγαπημένα μας θαλασσινά. Οι γαρίδες «πεταλούδα» είναι μια συνταγή που λατρεύει η φίλη μου Στέλλα Ανδρονίκου, food stylist και φωτογράφος του τεύχους και εγώ δεν της χάλασα χατίρι. Εννοείται ότι τελειώνοντας τη φωτογράφηση στον εκδρομικό χώρο στο φράγμα του Ξυλιάτου δεν έμεινε ούτε μια. Και από τότε, τη συγκεκριμένη συνταγή την έφτιαξα ουκ ολίγες φορές. Για την οικογένεια και τους φίλους. Τις συστήνω ανεπιφύλακτα με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

Χρήσιμες συμβουλές:

Οι γαρίδες, όπως και σχεδόν όλα τα θαλασσινά και ψάρια, δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Μόλις, αλλάξουν το χρώμα τους τις κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αν θα φτιάξουμε κάποια μακαρονάδα ή ριζότο με γαρίδες, για περισσότερη νοστιμιά μπορούμε να φτιάξουμε ένα ζωμό με τα κεφάλια των γαρίδων.

Εκτός από το κέλυφος των γαρίδων, θα πρέπει να αφαιρέσουμε και το εντεράκι που βρίσκεται στη ράχη τους. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε κατά μήκος τη ράχη της γαρίδας από το κεφάλι στην ουρά. Αφαιρούμε τραβώντας το λεπτό σκούρο εντεράκι της γαρίδας.

Από την Χρύσω Λέφου

admin

Προηγούμενο
Φιλέτο Τσιπούρας Μαριναρισμένο συνοδευμένο με μαύρα Ντοματίνια Καρπάτσιο, φύλλα Λουβάνας και Λαδολέμονο
Επόμενο
Κριθαράκι με κουρκουμά και θαλασσινά
previous
Φιλέτο Τσιπούρας Μαριναρισμένο συνοδευμένο με μαύρα Ντοματίνια Καρπάτσιο, φύλλα Λουβάνας και Λαδολέμονο
next
Κριθαράκι με κουρκουμά και θαλασσινά

Add Your Comment